Joods Maastricht

Website van de Joodse gemeente Maastricht

Herdenking van de moord op de joden in Born in 1309

In 1309 vond op het grondgebied van de huidige gemeente Sittard-Geleen een grote wandaad plaats. De joden uit de omgeving, die voor muitende soldaten waren gevlucht in het kasteel van Born, werden mét het kasteel verbrand.

 

Het was de eerste massamoord op joden op huidig Nederlands grondgebied. Slechts enkele korte vermeldingen zijn ervan bewaard gebleven, zoals in de middeleeuwse ´kroniek van Tiel´. Vergeten is dit echter niet. Daarom werd 700 jaar later in het jaar 2009, Kaddisj gebeden en gezongen in de ruìne van het huidige kasteel.

 

Er is toen al gezegd dat het gewenst zou zijn een blijvende herinnering aan te brengen aan deze gruweldaad, een herinnering die tevens een oproep moet zijn dit soort dingen niet meer te laten gebeuren, nu en in de toekomst.

 

Op 6 mei 2013 zal een gedenkteken in de vorm van een plaquette gemaakt door de kunstenaar John Deckers in Born (Kasteelhof 3) worden onthuld in bijzijn van Rabbijn Y.Y. Schapiro, de voorzitter van de NIHS Limburg en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Sittard-Geleen. De plechtigheid zal plaatsvinden vanaf 20:00 uur tot 21:30.