Excuses Burgemeester van Maastricht aan de Joodse Gemeenschap

Maastricht – Tijdens een raadsvergadering heeft burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht excuses aan de Joodse gemeenschap aangeboden namens de gemeenteraad en het college. Directe aanleiding was een onderzoeksrapport.
bron:  Limburger, Siebrand Vos,
 
Hillenaar bood „oprechte excuses aan voor de rol die het stadsbestuur en de politie hebben gespeeld” bij het oppakken en afvoeren van Joden naar de vernietigingskampen, excuses ook voor „het gebrek aan medeleven en de kille en formele ontvangst” van overlevenden van de Holocaust die terugkeerden in Maastricht. „Zij moesten soms jaren wachten voordat zij hun bezittingen terugkregen.”
De excuses volgen op het rapport Onvoltooid verleden – het resultaat van een onderzoek naar geroofd Joods vastgoed in de gemeenten Maastricht, Heer en Amby, dat de gemeenteraad al eerder nederig stemde. Een voorstel om 100.000 euro beschikbaar te stellen aan de Joodse gemeenschap, voor onder meer het onderhoud van de synagoge en daarnaast 25.000 euro voor onderwijs over de Holocaust, werd eerder deze maand al in een commissievergadering omarmd.
 

Fooi

Het raadsvoorstel werd bijna unaniem aangenomen, ten overstaan van een met afgevaardigden van de Joodse gemeenschap gevulde publieke tribune. Alleen Coen van der Gugten (GroenLinks) stemde tegen: hij sprak van „een fooi” en vindt niet dat Maastricht nu in het reine is met deze geschiedenis. Partijgenoot Mark Mülders verwees in een stemverklaring nog naar de slavernij.
 

De raad nam een motie van GroenLinks, CDA, D66 en Volt aan om te onderzoeken of de geschiedenis van straatnamen en standbeelden met bijvoorbeeld QR-codes ‘zichtbaar’ kan worden gemaakt. Maren Slangen (PvdA) en Tiny Meese (PVM) noemden deze avond niet het goede moment om te debatteren over zo’n politieke motie, net nu de burgemeester namens allen excuses had aangeboden aan de Joodse gemeenschap.

Michiels van Kessenich

Het onderzoek bracht nieuwe feiten boven water over onder meer toenmalig burgemeester Michiels van Kessenich: die gaf opdracht tot onder meer de ariërverklaring voor ambtenaren en leden van de gemeenteraad, de registratie van Joden en het weren van Joodse kinderen uit het reguliere onderwijs. ‘Vast staat dat hij zich vanaf het begin van de bezetting op geen enkel moment heeft verzet tegen de invoering van de maatregelen’, constateren de onderzoekers in hun rapport

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven